Informații despre COVID-19

5 LUCRURI DE ȘTIUT

COVID-19 este o boală cauzată de un nou coronavirus, care nu a fost anterior găsit la oameni. Coronovirusurile sunt o familie mare de virusuri, care se găsesc atât la animale, cât și la oameni.

În majoritatea cazurilor, COVID-19 cauzează simptome ușoare, cum ar fi febră, tuse uscată, dureri de cap, stări de oboseală, dureri in gât, congestie nazală, diaree. Unele persoane pot dezvolta forme mai severe ale bolii, care pot duce la dificultăți de respirație și pneumonii. În unele cazuri, infecția cu Covid-19 poate conduce la deces.

COVID-19 pare să se răspândească cel mai ușor prin contact direct cu o persoană infectată. Când aceasta tușește sau strănută, elimină picături mici și, dacă sunteți prea aproape, puteți inhala virusul.

Încă descoperim cum COVID-19 afectează oamenii. Vârstnicii și persoanele cu boli cronice, cum ar fi diabet sau boli cardiace, par să aibă risc mai mare de a face o formă gravă a bolii.

În prezent nu există niciun medicament antiviral specific de tratament. Diverse protocoale terapeutice sunt utilizate pentru ameliorarea simptomelor și incă sunt investigate prin studii clinice. De asemenea, câteva vaccinuri anti-Covid-19 au fost autorizate de către Agentia Europeană pentru Medicamente și aprobate pentru utilizare în statele membre UE

5 LUCRURI DE FĂCUT

Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun sau, dacă mâinile nu sunt vizibil murdare, folosiți o soluție pe bază de alcool. Aceasta va elimina virusul dacă se găsește pe mâinile dumneavoastră.

Aruncați imediat șervețelul folosit și spălați-vă pe mâini cu apă și săpun sau cu o soluție pe bază de alcool. Astfel, îi protejați pe ceilalți de orice virus eliminat prin tuse și strănut.

COVID-19 pare să se răspândească cel mai ușor prin contact apropiat cu o persoană infectată.

Mâinile ating numeroase suprafețe care pot fi contaminate. Dacă vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile murdare, puteți transfera virusul către dvs.

Respectați întotdeauna recomandările medicului dvs. sau recomandările autorităților sanitare.

MĂSURI DE PREVENIRE, PROTECȚIE ȘI SIGURANȚĂ ÎN CADRUL SPITALULUI DE RECUPERARE REGENMED

În contextul epidemiologic actual, la Spitalul de recuperare RegenMed se respectă cu strictețe măsurile de siguranță impuse, pentru ca dvs. să beneficiați în continuare de servicii medicale excelente, în condiții de MAXIMĂ SIGURANȚĂ.

Sănătatea pacienților noștri și a cadrelor medicale reprezintă o prioritate pentru noi, astfel ne vom continua activitatea urmărind dinamica evoluției situației epidemiologice actuale și desigur, adaptând constant măsurile de siguranță impuse.

Primul triaj al pacienților se realizează telefonic, prin intermediul unui chestionar format din 5 întrebări cu scopul de a evalua riscul de îmbolnăvire cu Covid-19. Pacienților li se adresează o serie de întrebări care ne ajută să apreciem starea de sănătate a acestora, precum și să decidem dacă pacientul poate fi programat la internare pentru tratament de recuperare sau dacă e cazul să îl îndrumăm să contacteze alte instituții competente (DSP, număr de urgență 112).

Pentru siguranța pacienților și a cadrelor medicale, la data și ora programată pentru internare, pacientul se va prezenta în zona de triaj epidemiologic din cadrul spitalului, unde i se va măsura temperatura, se va dezinfecta pe mâini va semna chestionarul completat telefonic anterior.

Se recomandă ca la data programată pentru internare, pacienții să prezinte un test RT-PCR SARS-CoV-2 efectuat într-un laborator acreditat, dar nu mai vechi de 72 de ore. Pacienții care NU au testarea prin metoda PCR, vor fi testați în zona de triaj epidemiologic cu test nazofaringian antigen Covid-19. In cazul unui rezultat negativ al testului rapid antigen Covid-19 pacientul va fi cazat în salon izolator (singur in salon) din zona tampon, și se vor recolta probe din nazofaringe și ororfaringe pentru testarea RT-PCR SARS-CoV-2. În situația unor rezultate pozitive ale testelor, pacientul NU este eligibil pentru internare, aceste rezultate fiind raportate instituțiilor care urmăresc evidența infecțiilor cu Covid 19. In perioada staționării in salonul izolator din zona tampon, pacientii nu vor putea efectua proceduri fiziokinetoterapeutice in baza de tratament (pacientul nu va parasi salonul izolator pana la obținerea rezultatelor testelor).

În zona de triaj s-au instituit marcaje care să îndrume pacienții să păstreze distanța de siguranță de minim 1,5 m între persoane. Purtarea măștilor de protecție este obligatorie atât pentru pacienți cât și pentru angajați.

Personalul medical are la dispoziție echipamente de protecție de unică folosință (mască, mănuși de protecție, vizieră, halat de protecție). Pacienții sunt rugați să nu se prezinte la spital fără a purta mască și mănuși de protecție, iar cei care nu dispun de acestea vor primi în zona de triaj a spitalului. Acordăm de asemenea o importanță deosebită dezinfectării mâinilor și a suprafețelor. În incinta spitalului a fost suplimentat numărul de dispensere cu soluții dezinfectante, disponibile atât angajaților cât și pacienților. Dispunem de asemenea de echipamentele necesare pentru realizarea dezinfectării suprafețelor. Încurajăm în mod constant personalul medical și non-medical asupra respectării măsurilor de protecție impuse.

Având în vedere că unitatea noastră sanitară oferă servicii de recuperare cronici în regim de spitalizare continuă, pacienții sunt rugați să nu se prezinte la spital fără programare prealabilă. În cazul în care ajung la spital mai repede decât sunt programați, pacienții sunt îndrumați să aștepte afara până la ora programării sau, în cazul în care un alt pacient se află deja în cabinetul medical, până când acesta părăsește incinta. Se recomandă pacienților să nu se prezinte la programări cu însoțitor, decât dacă este absolut necesar.

anmcs